Warning: Declaration of description_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/forge/old.bioparadis.is/public/wp-content/themes/newscast/framework/classes/description_walker.php on line 43
Gett

Gett

Aug 04, 2014 Engin skoðun
  • Tegund og ár: Drama, 2014
  • Lengd: 115 mín
  • Land: Ísrael
  • Leikstjóri: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz
  • Aðalhlutverk: Simon Abkarian, Gabi Amrani, Dalia Beger
  • Dagskrá: Væntanleg í Bíó Paradís

Efni: Í Ísrael er hvorki kostur á því að ganga í borgaralegt hjónaband, né að ganga í gegn um borgararlegann skilnað. Aðeins rabbínar hafa til þess lögleg völd til þess að staðfesta skilnað, með fullu samþykki frá eiginmanni sem er því í raun enn valdamesti aðili málsins. Viviane Amsalem hefur reynt að sækja um skilnað í þrjú ár. Eiginmaður hennar neitar henni um skilnað en Viviane er staðráðin í að berjast fyrir frelsi sínu.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem í leikstjórn Ronit Elkabetz og Shlomi Elkabetz var sýnd á Cannes Film Festival 2014 og vann til þrennra verðlauna á Kvikmyndahátíðinni í Jerúsalem 2014. Myndin er framlag Ísraels til Óskarsverðlaunanna sem besta erlenda myndin 2015.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

English: In Israel there is neither civil marriage nor civil divorce. Only rabbis can legitimate a marriage or its dissolution. But this dissolution is only possible with full consent from the husband, who in the end has more power that the judges. Viviane Amsalem has been applying for divorce for three years. But her husband Elisha will not agree. His cold intransigence, Viviane’s determination to fight for her freedom, and the ambiguous role of the judges shape a procedure in which tragedy vies with absurdity, and everything is brought out for judgement, apart from the initial request.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem (French: Gett: Le procès de Viviane Amsalem) is a 2014 Israeli-French drama film directed by Ronit Elkabetz and Shlomi Elkabetz. It was selected to be screened as part of the Directors’ Fortnight section of the 2014 Cannes Film Festival. The film won three prizes on the Jerusalem Film Festival 2014. The film is Israel´s contribution to the Oscar race as the best foreign language film 2015.

Ísrael
Engin skoðun á “Gett”

Svara færslunni

You must be logged in to post a comment.